“Ahiliğin asıl amacı toplumun topyekün kalkınmasıdır”

Anadolu Gençlik Derneği ve Şuurlu Öğretmenler Derneği Denizli Şubesi, Ahilik Haftası dolayısıyla Denizli’deki birçok esnafı ziyaret ederek, esnafa Ahiliğin önemini vurgulayan belge takdim etti.

18-09-2020 12:00:35

Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Şuurlu Öğretmenler Derneği Denizli Şube Başkanı Ahmet Geniş, “Ahilik belirli bir haftaya sıkıştırılarak kutlanacak bir nostalji değildir. Ecdadımızın İslam’dan ve Kur’an’dan beslenerek oluşturduğu bir ticaret medeniyetidir. Bu yüzden 365 gün yaşanmalı ve tüm hayatı kapsamalıdır. Kadim değerlerimizin bizzat iktidarlar eli ile hayatın içinden çekilip çıkarıldığı bir sürecin sonunda pazarın ve esnafın yerini AVM’lerin aldığı, komşuya hayat hakkının tanınmadığı, kazanmak için her türlü yolun meşru görüldüğü, acımasız ve haksız bir rekabetin her geçen gün daha da şiddetlenerek arttığı bir zaman dilimine geldik. Piyasada alın teri ve emek hor görülmekte ve kaynağı ne olursa olsun servet kutsanmaktadır. Konfor ve haz düşkünü haline getirilmiş insan kazanmak için aldatmaktan, sömürmekten, haksızlık yapmaktan imtina etmemektedir” dedi. 

“Ahiliğin asıl amacı toplumun topyekün kalkınmasıdır”

“‘Kardeşim’ anlamına gelen ‘Ahi’ kelimesinden köken alan Ahilik, kardeşliği, merhameti ve paylaşmayı esas alan bir medeniyetin pazar ve esnaf ilişkilerine yansımasıdır.” diyen Geniş, “Ahilik anlayışına göre her meslek erbabı işini en iyi yapacaktır ve sanatında yükselmek için çaba sarf edecektir. Kardeşinin hakkına ve hukukuna riayet edecektir, biriktirmek ve stoklamak için değil paylaşmak ve dağıtmak için kazanacaktır. Allah’ın çizdiği hudutları gözetecek; kazancında yetimlerin, yoksulların ve yolda kalmışların da payının olduğunu unutmayacaktır. Eli darda olan kardeşine borç verecek, durumu düzelinceye kadar da geri istemeyecektir. Hatta bu alacağını hiç talep etmeyip bunun Allah’a verilmiş bir borç olduğunu bilecektir. Aldatmaya, hileye tevessül etmeyecektir” diye konuştu. 

‘Ahilik, kaynağını İslam’dan alır’

Geniş şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

“Ahilik, bir meslek grubunun çıkarlarını korumak üzere örgütlenmiş bir yapı değildir. Bilakis kaynağını İslam’dan alan kadim değerlerin vücut bulması için bir silsile ve kardeşlik bağı ile birbirlerine kenetlenmiş her meslek grubundan yiğit ve cömert insanların oluşturduğu bir yaşama biçimidir. Ahilik hem bu toprakların yurt oluşunda hem de hakkı üstün tutan bir anlayışın fetih yürüyüşünde yüzlerce yıl süren bir öncü güç olmuştur. Vahşi kapitalizmin tasallutu altında ezilen piyasanın insani olan bir sürece geçmesi için Ahilikte vücut bulmuş değerlerin yeniden kuşanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu değerlerin anlaşılması ve yaşanılması için de çalışmalarımızı tüm gayretimizle sürdürüyoruz.” 

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi