Devlet çiftçilere arazi kiralayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Milli Emlak Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre Türkiye'de tarımsal üretimi arttırmak maksadıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait taşınmazlar toprağı olmayan ve yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere 10 yıllığına kiralanacak.

21-09-2020 12:00:23

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre Türkiye'de tarımsal üretimi arttırmak maksadıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait hazine taşınmazları işleyecek toprağı olmayan köylülere ve yeterli toprağı bulunmayan köylülere 10 yıllığına kiralanacak. Buna göre çiftçilerin nüfusa kayıtlı oldukları ve ya ikamet ettikleri köy ya da mahallelerde bulunan hazineye ait tarım arazileri 10 yıllığına kiralanacak. Bu arazilerin ilk yıl kira bedeli olarak da taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1 buçuğu kadar olacak. Eğer bir köyde ya da mahallede yeterli başvuru bulunmazsa, bu araziler topraksız ya yeterli olmayan çiftçilerin dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere kiralanacak. Tebliğ ile topraksız veya yeterli toprağı olmayan (60 dönümden az) çiftçilere 60 dönüme kadar hazine taşınmazı kiralanacak.

Topraksız ya da yeterli toprağı olmayan köylüler bulundukları mahalle ya da köyde bulunan hazine taşınmazları için başvuru dilekçesi gönderecek. Gönderilen dilekçeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınacak. Akabinde her mahalle ve köy sınırlarındaki hazine arazileri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Orman Müdürlükleri'nden olur raporu çıkartılacak. Olur raporu verilen araziler de köylülere kiraya verilecek. Ecrimisil arazilerin de değerlendirileceği süreçte eğer bir köyde ya da mahallede aynı arazi için birden fazla talep olursa, aralarında kura çekilerek, kiralama işlemi gerçekleştirilecek. Çıkarılan kanun uyarınca 25-40 yaş arası genç çiftçiler ile kadın üreticilere pozitif ayrım sağlanacak. Bu şekilde de hem tarımsal üretim arttırılması hem de genç çiftçileri üretime yönlendirmek amaçlanıyor.

 Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi