En çok görülen kronik hastalık hipertansiyon

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Er, dünyada ve ülkemizde en çok görülen kronik hastalığın hipertansiyon olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

25-10-2019 19:56:52

Hipertansiyon hastalarının ya yüksek tansiyonu olduğunu bilmediklerini ya da bilip uygun diyet ve ilaç kullanmadıklarını belirten kardiyoloji zzmanı Dr. Okan Er, hipertansiyon hastalarının çok azında tansiyonun kontrol altına alındığını söyledi. Dünya üzerinde 1.1 milyar insanın yüksek tansiyon hastası olduğunu ve bunların sadece 5'te birinden azında tansiyonun kontrol altına alındığını belirten Er, “Hastaların yüzde 90'ında hastalığın sebebi bilinmemektedir. Bu grup esansiyel hipertansiyon veya birincil hipertansiyon olarak adlandırılır. Damar içindeki kanın damar duvarına yaptığı basıncın yüksek olması durumudur. Evde ölçülen değer 135/85 mmhg hastanede veya bir sağlık kurumundaki değerler ise 140/90 mmhg dan fazla ise hipertansiyon tanısı konulur” dedi. 

Uz. Dr. Okan Er, yüksek tansiyon hastalığından şüphelenilen kişiler için evde tansiyon takibi istediklerini vurgulayarak hastaların tansiyon takiplerini aksatmaması gerektiğini ifade etti. Toplumda yüksek tansiyon ile ilgili en önemli sıkıntının tuz ve tuzlu gıdaların çok tüketimi olduğunu dile getiren Er; “Tarhana çorbası, ev salçası ile turşular aşırı tuzludur ve bunların sık tüketilmesi hipertansiyon ataklarına neden olabiliyor. Hatta bunları tüketirken alınan tuz, bir tuzluğun yarısını yemeğe boşaltıldığında alınmıyor. Yine sık tüketilen ekmek, zeytin, peynir gibi gıdalar da tansiyon değerlerini çok değiştirebiliyor” diyerek tuz tüketimine dikkat edilmesi uyarısı yaptı. Haber Merkezi

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi