28 Temmuz 2022 Perşembe

Günde 100’ün üzerinde uçuş yapılıyor

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, doğa ile tarihin eşsiz buluşmasına sahne olan, inanç, sağlık, termal ve hava sporları turizmine ev sahipliği yapan Pamukkale, son yıllarda alınan tedbirler ve iyileştirmeler sayesinde yamaç paraşütü uçuşlarının ve sıcak hava balonu turlarının yeni adresi oldu.

14-06-2019 14:59:33

Geçtiğimiz yıl 3 Haziran’da Güney Koreli turist Seo Yun Seok’un (29), Pamukkale’de tandem yamaç paraşütü uçuşu sırasında yaşanan kazada yaşamını yitirmesinin ardından Denizli Valisi Hasan Karahan tarafından onaylanan Pamukkale Yamaç Paraşütü ve Yelken Kanat Uçuş Yönergesi’nin 13 Haziran 2018’de yürürlüğe girmesiyle bölgede uçuş ve yolcu güvenliği için önlemler alındı. Yönergeyle Pamukkale Bölgesinde yürütülen yamaç paraşütü faaliyetleri için Pamukkale Kaymakamlığı görevlendirildi. Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu, TÜRSAB, Hava Sporları İl Federasyonu, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile yamaç paraşütü pilotları temsilcilerinin katılımıyla İlçe Sportif Turizm Kurulu’nu oluşturdu

Öncelikli amacı, pilot ve yolcu güvenliğini sağlamak olan kurul,  yamaç paraşütü ile bölgenin tanıtımına ve ülke ekonomisine katkı sağlamak ve yönergenin uygulanması, hava şartlarının uçuşa elverişliliği gibi konularda denetim ve takip için  ülkemizde FAI (Uluslararası Havacılık Federasyonu) tarafından yetkili kurum olarak tanınan Türk Hava Kurumu’nu uçuşların takibi ve organizasyonu için görevlendirdi. 

Uçuşlar 5 kat arttı

Bölgede son yıllarda sıcak hava balonu uçuşlarının da yaygınlaşmasıyla Pamukkale, son bir yılda yamaç paraşütü uçuşlarının ve sıcak hava balon turlarının yeni çekim merkezi haline geldi.  Pamukkale’nin yamaç paraşütü uçuşları için her mevsim uygun iklime sahip tek bölge olması adrenalin tutkunlarının rotasını Beyaz Cennet’e yöneltti. Yönergenin yayınlandığı 13 Haziran 2018’de Pamukkale’de iki acente bünyesinde 4 pilotla günde 15-20 uçuş gerçekleşirken bugün 9 acente bünyesinde 32 pilotla günde  100’ün üzerinde uçuş gerçekleştiriliyor. Bölgede son bir yılda 17 bin ticari amaçlı, 6 bin 865 sportif amaçlı uçuş gerçekleştirildi. Bu yıl 30 bin, 2020 yılında ise 40 bin ticari uçuş hedefleniyor.

23 pilota uçuş durdurma cezası

Pamukkale Kaymakamlığı İlçe Sportif ve Turizm Kurulu’ndan yapılan açıklamada, yönergenin yürürlüğe girmesinden sonra ticari yamaç paraşütü uçuşlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı, ancak sportif amaçlı yapılan eğitim uçuşunda pilotaj hatası nedeniyle bir kursiyerin hayatını kaybettiği,  2 adet  yaralanmalı kaza gerçekleştiği belirtildi.  Açıklamada,  yönergenin yürürlüğe bir yıllık süre içerisinde yapılan kontrol ve denetimlerde yönergeye aykırı hareket eden  6 yamaç paraşütü pilotuna 7 adet idari para cezası, 23 pilota ise uçuş durdurma cezası verildiği ifade edildi. Haber Merkezi

 

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi