28 Temmuz 2022 Perşembe

“Kıdem Tazminatı Kırmızı Çizgimizdir!”

Vatan Partisi İl Başkanı Mehmet Çobanoğlu, “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ndeki istihdam paketinde yer alan “Kıdem Tazminatı” konusunda yazılı açıklamada bulundu. İstihdam Paketi’nde yer alan kıdem tazminatı konusunda Başkan Çobanoğlu, “Bu bizim kırmızı çizgimizdir” diyerek tepki gösterdi.

26-10-2020 12:51:36
Kıdem Tazminatı konusunda yazılı açıklamada bulunan Başkan Çobanoğlu, “TBMM’ye sunulan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin tehlikeleri konusunda siz değerli emekçilerimiz uyarıyoruz. 10 Haziran 2020’de işverenlerin talepleri doğrultusunda hazırlanan İstihdam Kalkanı Paketi’nde yer alan ve kıdem tazminatını tümüyle ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler, Vatan Partisi tarafından kamuoyuna, sendikalarımıza ve işçilerimize duyurulmuştu. Partimizin başarılı çalışmasıyla, belirli süreli iş sözleşmelerinin işverenler tarafından kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, işçilerin kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, iş güvencesini ve işe iade davası açma haklarını tümüyle ortadan kaldıracağı konusunda kamuoyu ilgilendirilmiş ve sendikalarımızın da önemli katkılarıyla bu girişim temmuz ayında önlenmişti. Vatan Partisi, işverenlerin ülkemizde ciddi iç sorunlar yaratacak böyle bir girişiminin önlenmesine katkıda bulunan tüm sendikaları ve işçileri kutlamaktadır” dedi.
“Yeni teklif eskisinden daha büyük tehlikeler içeriyor!” diyen Başkan Çobanoğlu, “16 Ekimde TBMM’ye sunulan yeni teklifte hem Haziran ayında gündeme getirilen sakıncalar hem de kamuoyunun dikkatinden kaçan önemli tehlikeler yer almaktadır. Kanun teklifinin 28.maddesinde, 25 yaşını doldurmamış ve 50 ve daha yukarı yaşlardaki işçilerin, işverenler tarafından belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmasına imkân tanınmaktadır. Bu düzenlemenin hukuki sonucu, bu şekilde çalıştırılan işçilerin, belirli süreli iş sözleşmelerinin süre sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda, kıdem ve ihbar tazminatı alamamaları, iş güvencelerinin olmaması ve işe iade davası açma haklarının bulunmamasıdır. Bu kanun teklifinde 25 yaşını doldurmamış ve 50 ve daha yukarı yaşlardaki işçiler için getirilmesi öngörülen bu düzenlemenin engellenememesi durumunda, bu uygulama, kısa bir süre sonra 25-49 yaş grubundaki işçileri de kapsayacak biçimde genişletilecektir. Bu durumda Türkiye’de kıdem tazminatı alabilecek işçi sayısı parmakla gösterilecektir” diye konuştu.
“Genç işçilerin emeklilik hakkına darbe!”
Son olarak genç işçilerin emeklilik hakkına darbe vurulduğunu belirten Çobanoğlu, “Sosyal Güvenlik Kanununa göre, işçilerin yaşlılık aylığına hak kazanabilmesi veya emekli olabilmesi için, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları koluna belirli bir süre prim ödemeleri gerekmektedir. Bir işyerinde çalışmaya başlayan her işçinin ücretinin yüzde 9’u bu amaçla kesilir. İşverenler de işçi ücretinin yüzde 11’i kadar bir katkıda bulunur. Yasa teklifinin 32. maddesinde, ‘işe girdiği tarih itibarıyla 25 yaşından küçük olup’ ‘ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan’ işçiler için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına işçi ve işverenden prim alınmaması düzenlemesi getirilmektedir. Bunun anlamı, bu şekilde çalışan işçinin yaşlılık aylığına veya malullük aylığına hak kazanabilmesi için gerekli prim gün sayısının hesabında, bu çalışmasının dikkate alınmamasıdır. Emeklilik koşullarının zaten çok ağır olduğu günümüz koşullarında, gençlerin emeklilik hakkını daha da zorlaştıran bu düzenleme kabul edilemez. Tüm sendikaları ve siyasi partileri sermayeye hizmet eden ve iç cepheyi bölecek olan bu yasa teklifini engellemek için ortak mücadeleye çağırıyor ve Temmuz ayındaki gibi bunu da önleyeceğimize inanıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. Filiz YIĞNAK
YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi