1 Ağustos 2022 Pazartesi

PAÜ Hastanesinden bir ilk daha

PAÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde kalp kapağında ileri derecede kireçlenme olan 76 yaşındaki Sabriye Kavas isimli hastanın aort kapağı dikiş kullanılmadan ve küçük kesi ile değiştirildi. Başarılı ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu.

22-10-2020 10:57:19
Prof. Dr. Gökhan Önem, Dr. Kadir Çekirdekoğlu ve Dr. Mesut Yurtkulu'ndan oluşan ekip tarafından yapılan dikişsiz aort kapak değişiminde küçük kesi yöntemi de kullanıldı. Denizli'de ilk kez uygulanan ameliyat yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gökhan Önem, "Hastamız bize nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayeti ile başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası hastamızın aort kapağında ileri derecede kireçlenme olduğunu tespit ettik ve ameliyat kararı verdik. Standart açık kalp ameliyatlarında 25-30 cm'lik kesi ile halk arasında iman tahtası olarak bilinen kemiğin kesilmesi ve kesilen kemiğin 6-8 haftayı bulan iyileşme süresi ileri yaşlarda kemik erimesiyle birlikte daha da uzun sürebiliyordu. Bu süre içinde de hastanın yan yatmaması, sırt üstü yatması gerekiyordu. Hastamızın yaşını da göz önünde tutarak ameliyatı göğüs kemiğinin sadece 10 cm'lik kısmını açarak yapmaya karar verdik. Darlığa neden olan kireçlenmiş aort kapağını temizledikten sonra da ameliyat süresini kısaltmak amacıyla dikişsiz yöntemle sığır kalp zarından yapılan biyolojik kapağı hastamıza yerleştirdik" dedi.
Prof. Dr. Gökhan Önem, hem küçük kesi hem de dikişsiz kapak yönteminin birlikte kullanılmasının ameliyat süresini ve kemiğin iyileşme süresini önemli ölçüde kısaltarak hastalara avantaj sağladığını vurguladı.
Denizli'de ilk kez bu iki yöntemin birlikte kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Önem, "Hastamız bu yöntem sayesinde yaşına rağmen daha kısa sürede ve kısıtlama olmadan normal hayatına dönebildi. Tüm hastalarda, özellikle ileri yaşlardaki hastalarda bu iki yöntemin birlikte kullanılması kozmetik faydasının yanı sıra ameliyat risklerini de azaltmaktadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğimiz tecrübesini ve teknolojideki son gelişmeleri birleştirerek Ege Bölgesinin öncü merkezlerinden olmaya devam edecektir" dedi. Haber Merkezi
YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi