25 Temmuz 2022 Pazartesi

Sadece 112’yi aramak hayat kurtarır

Denizli’de 6 kurumun acil çağrılarını karşılayan 112 Acil çağrı Merkezi, günde 4 binin üzerinde çağrı alıyor, Bunun yalnızca yüzde 50’sini ilgili kurumlara aktardıklarını söyleyen 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Ark,  ilk kuruldukları yıllarda bu sayının yüzde 20’lerde olduğunu belirtti.  “Bir ayda tam 4 bin defa 112’yi arayarak kötüye kullanan bir vatandaşımız, bir gün arayıp ambulans istedi” örneğini veren Ark, gereksiz yere 112’yi arayanların bu gerçeği unutmaması gerektiğini hatırlattı.

29-08-2017 17:23:42

Denizli’de 2009 yılında hazırlıklarına başlanan ve 2014 yılında Denizli genelindeki tüm acil çağrıları alarak tam kapasite çalışmaya başlayan 112 Acil Çağrı Merkezi, 40 personel ve her vardiyada 6-7 kişinin çalıştığı ilk çağrıyı karşılama ekipleriyle hizmet veriyor.

Acil Durum ve Afet Müdürlüğü (AFAD), Ambulans, İtfaiye, Jandarma, Emniyet ve Orman olmak üzere 6 kuruma hizmet veren 112 Acil Çağrı Merkezi, günde 4 bin 4 bin 500 çağrı alıyor. Bu çağrıların yalnızca yüzde 50’sini kurumlara aktarıldığını söyleyen 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Ark, asılsız ve 112’yi kötüye kullananların gereksiz aramalarından dert yandı.

“BÜYÜK BİR AŞAMA KAYDETTİK”
İlk kurulduğu yıllarda gelen çağrıların yalnızca yüzde 20’sini kurumlara aktarabildiklerini söyleyen Ark, “Bugün büyük bir aşama kaydettik ve gelen çağrıların yüzde 50’sini kurumlara aktarıyoruz. Bu bizim için büyük başarı” dedi.

“ÖNCE 112’Yİ TANIMALARI GEREK”
Mehmet Ark, 112’nin tanıtım noktasında en önemli kavramın 112’nin artık yeni bir çalışma sistemi olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir vatandaş, 112’yi aradığında karşısına ilk çıkan kişinin aslında sadece olayın genel hatlarıyla bilinmesi ve adresin öğrenilmesi noktasında iş yaptığını bilmesi gerekir. Daha sonra ilgili kuruma aktarmaktadır.  Eğer bunu bilinirse süreç daha hızlı işleyecektir.  Yeni sistemde arayan, niçin aradığını söyleyip, adresini vermesi yeterlidir. Arkadaşlarımız onu ilgili kuruma yönlendirecektir” diyerek 112’in çalışma sistemi hakkında bilgi verdi.

“HER YAŞTAN ARAYAN OLUYOR”
Asılsız ihbarlar azalsa da yine de azımsanmayacak sayıda olduğunu belirten Mehmet Ark, “Yine çok ciddi sayılarda asılsız ihbar alıyoruz.  İnanın çocukta arıyor, yaşlı da. Ücretsiz olduğu için arayıp ‘telefonum çalışıyor mu? Diye denemek istedim’ diye arayanda var. Bizi defalarca arayıp asılsız ihbarda bulunan daha sonra vakaya dönüşen aramalar da var” diye konuştu.

“BİR AYDA BİR KİŞİDEN 4 BİN ASILSIZ ÇAĞRI ALDIK”
112’yi arayan numaraların kaydedildiğini dolayısıyla bir kişinin kaç kez aradığını sistemden görebildiklerini de hatırlatan Ark, Bir vatandaşımız ayda 4 bin asılsız çağrı bırakıp 112’yi kötü amaçlı kullandığını biliyoruz. Ve bu vatandaşımız, gerçekten rahatsızlanıp bu kez 112’yi ambulans için aradı ve biz sağlığa yönlendirdik. Bu konuda arkadaşlarımız her gelen çağrıyı ilk defa geliyormuş gibi karşılamak profesyonelce davranmak zorunda. Ayrıca bir vatandaşımız hakkında şikayetçi olduk”  dedi.

“PERSONELİMİZE ÖFKE KONTROLÜ EĞİTİMLERİ VERİYORUZ”
İlk çağrıyı karşılayan personel başta olmak üzere tüm çalışanlara yönelik sürekli eğitim çalışmaları gerçekleştirdiklerini de söyleyen Ark, “Çağrıyı karşılayan ilk çağrı biriminde çalışan arkadaşlarımızın sabırlı olması gerekiyor.  O nedenle öfke kontrolleri eğitimi veriyoruz. Diksiyon eğitimlerinin yanısıra,  tespit ettiğimiz sorunların giderilmesine yönelik, bireysel veya toplu eğitimler düzenliyoruz. Alanında uzman kişilerce veriliyor. Bir de zorunlu arayan alkollü, yaşlı hastalar mevcut. Personelimiz, bunlarla ilgili de eğitimler alıyor” dedi. 

“HERKES BU SORUMLULUĞU TAŞIMALI”
Ark, “Bizim burada yaptığımız iş vatandaşın ya canıyla ya malıyla yada çok ciddi bir değeri ile alakalı oluyor. Dolayısıyla vatandaş bunun bilincinde olmalı. 112’nin gereksiz yere meşgul edilmesi bir vatandaşa ulaşma süresini geciktirebilir.  Unutmayınki arayan kişi sizin bir yakınınız da olabilir, o an bekleyen buraya ulaşamayan kişi sizin yakınız olabilir. Vatandaşların bu sorumlulukta olması gerekir”diyerek vatandaşları uyardı.

“SADECE 112’Yİ ARAMAK HAYAT KURTARIR”
İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, sadece 112’yi aramak bile bir hayatı kurtarabileceğini belirterek, “112 arama konusunda vatandaşlar artık bilinçlendi. Önceden bir kaza anında vatandaşlar 112’yi veya Ambulansı aramak yerine, yaralıları karga tulumba taşıyıp oradan geçen bir araçla hastaneye taşırdı. Bu da sakatlanmalara veya ölümlere neden olurdu. Artık bu sorun yaşanmıyor. Vatandaşlar 112’yi aramaları gerektiğini biliyor” dedi.

EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
112’yi gereksiz meşgul edenlerin önemli bir kısmını çocukların oluşturduğunu söyleyen Arpacı,  “bu nedenle özellikle okullarda eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle 4-5 ve 6. sınıf öğrencilerini bilinçlendirmek ve 112’yi tanıtmak, anlatmak için okullara gidiyoruz” diye konuştu.

“HER VAKAYA AMBULANS ÇAĞIRMAYIN!”
İl Sağlık Müdürü Arpacı, her vakaya ambulans çağrılmasının söz konusu olmadığını da vurgulayarak, “Burun kanaması, ayağın burkulması, bulantı kusma, karın ağrısı gibi sağlık sorunlarında bile vatandaşlar 112’yi arayıp ambulans çağırıyor. Hem 112’yi meşgul ediyor hem de devletin imkanlarını israf ediyor. Gerekli her türlü vakaya ambulans gönderiyoruz. Ama olmaması gereken gitmemesi gereken yerlere vaka gönderilmesi diğer insanların hakkını yememiz demektir. O nedenle vatandaşlar 112’yi ararken daha dikkatli olmalıdırlar” diyerek uyardı.

“HAYVANIMIN ATEŞİ YÜKSELDİ  ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ YAPAR MISINIZ?”
Denizli İl Ambulans Servisi Başhekimi Esma Katı,  7 ay içerisinde 8 bih çağrı aldıklarını ve ambulans görevlendirildiğini söyledi. Gereksiz  her çağrının bir başkasının hayatına mal olabileceğini unutulmaması gerektiğinin altına çizen Başhekim Katı,  112 Acil Çağrı Merkezi kurulmadan önce uzun yıllar 112 Acil Ambulans servisinde görev yaptığını ve gelen çağrıları cevap verdiğini ve ilginç çağrılar aldığını açıkladı.  “Hayvanımın ateşi yükseldi ateş düşürücü yapar mısınız?”, Evde yalnızım korkuyorum, sohbet etmek için aradım” gibi gereksiz çağrılarla meşgul edilen 112’nin meşgul edildiğini söyleyen Katı, “Bazen de, yaşlılar arıyor. ‘Eşimin tansiyonu yükseldi ne yapmalıyım, hangi ilaçları vereyim?’ diye arayanda oluyor. Böyle durumlarda biz arayanları yönlendirdiğimiz gibi, ambulans ta çıkarabiliyoruz” dedi.  Ama 112 hatktının gereksiz ve asılsız çağrılarla meşgul edilmemesi gerektiğini hatırlatan Katı, tüm Denizlilileri bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Şengül Boz

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi