Tabae uyanıyor

Kale’de bulunan Tabae antik kentinde Denizli Müze Müdürlüğü tarafından  Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt’ın bilimsel danışmanlığında kazı çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalarda  bir çok uygarlığın izini taşıyan antik kent gün ışığına çıkartılıyor.

31-08-2019 14:20:38

Beş yıldan bu yana  Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt’ın bilimsel danışmanlığında yürütülen Tabae Antik Kentini ortaya çıkartmak için arkeolog, sanat tarihçi, jeolog, biyolog, mimar, epigraf, restoratör gibi çeşitli disiplinlerden oluşan uzman bir ekip kazı çalışmalarını yürütüyor.

Kale’nin bir kilometre  güney batısında yer alan Tabae kenti, İç Batı Anadolu’yu, Güneybatı Anadolu’ya bağlayan geçit alanında bulunuyor. Denizli-Muğla karayolu güzergâhındaki kent, doğal bir kale görünümündedir.   “Taba” sözcüğünün kaya anlamına geldiği ve kentin kayalık bir tepe üzerinde kurulduğundan bu adı aldığı anlaşılmaktadır.

Kazı ile ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Mustafa Beyazıt,  “Bu sene yoğunlaştığımız alan çalışmalarından biri, Tabae Antik kentinden götürülen taşların tekrar yerine getirilmesine yönelik olacak. Bu konuda mahallelerde sokak sokak gezdik tespit ettiğimiz taşları tutanaklar karşılığında alarak Eski Kale bölgesine taşımaya başladık. Antik Kent sahası içerisinde ileride ziyarete muhtemel 14 ayrı nokta belirledik. Burada sütun kaidelerini, sütun başlıklarını ve sütun gövdelerinden parçaları tek tek sergileyeceğiz. Böylece Kale’ye gelen ziyaretçiler ilk önce bu noktada var olan sütun başlıkları ve kaideleriyle karşılaşacak. Aynı zamanda lahitleri de burada bu düzenlemenin içine dâhil etmeyi düşünüyoruz. 1670 yılında Evliya çelebinin Seyahatnamesinde bahsettiği cami ve mescitler üzerinde de bu sene çalışmaya başladık. Kültürel miras noktasında önemli bir alan olan Tabae, bölgenin kültürel mirasına çok ciddi katkılar sunacak” dedi.

Gün yüzüne çıkartılan alanları ziyaret için gelenlerin  kazı alanını daha bilinçli bir şekilde gezebilmeleri amacıyla bir proje hazırlanıyor. “Konu ile ilgili kültürel miras eğitimi bağlamında önce Kale’deki ortaokul ve lise öğrencilerini yirmili otuzlu guruplar halinde çalışmaya dahil edeceğiz” diyen  Kazı Başkanı  Doç. Dr. Mustafa Beyazıt, “Belirlenen on dört noktanın hepsini bu öğrencilere tek tek gezdireceğiz. Sütun başlıklarını, kaideleri, eski dönemlerde insanların yiyeceklerini nasıl sakladıklarını, Osmanlı Dönemi Hamamını, Gevher Paşa Camisini, Kalesini, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olarak hizmet veren Kilisesi hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz” açıklamasını yaptı. 

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi