Aydoğan: “Gerçek enflasyon yüzde 35 değil, yüzde 65’tir”

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı Mayıs ayı enflasyon artışının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Mayıs ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 9,2, beş aylık bazda 65,6, yıllık bazda yüzde ise 159,6 oranı ile üç haneli rakamlardadır. Kalem oyunları ile emekçilerin hakkı gasp edilmektedir” dedi.

07-06-2022 12:07:49
Yaptığı yazılı açıklamanın başında TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine yer veren Başkan Aydoğan, “TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı oranlarına göre aylık bazda yüzde 2,98, beş aylık bazda yüzde 35,64 ve son bir yıla göre yüzde 73,5 oranında artış yaşandı. Ancak, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği yansıtmamaktadır. Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimini Kamu-Ar’ın yaptığı araştırmaya göre Mayıs ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 9,2, beş aylık bazda 65,6, yıllık bazda yüzde ise 159,6 oranı ile üç haneli rakamlardadır” dedi.
“Maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretinin gerisinde”
KAMU-AR verilerinin iktidara inandırıcı gelmese de vatandaşların gerçeği bildiğini ifade eden Aydoğan, “Sendikamızın araştırma kurumu KAMU-AR verilerine göre yıllık bazda sebzede 422,4, meyvede yüzde 243,1, ekmek, pirinç un ürünlerinde 139,4 gibi oranlarda enflasyon yaşanmaktadır. Kamu-Ar verilerinin TÜİK’in verilerine kıyasla vurdumduymaz AKP iktidarına inandırıcı gelmese de yurttaşlar çarşı pazarda gerçeği yaşayarak öğrenmektedir. Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı harici yüzde 7,5 oranında zam yapılması bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretin bile gerisine düşmüştür” ifadelerini kullandı.
“Ne kadar az verirsek iyidir zihniyeti var”
Açıklanan enflasyon rakamlarının akıl dışı olduğunu savunan Aydoğan, “Görevleri kamu çalışanları ve emeklilerin haklarını savunmak yerine AKP iktidarının emrine amade bir şekilde imzaladıkları toplu sözleşmeye göre, Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyondan verilen yüzde 7,5 oranı düşülerek 7 puan eklenecektir. Anlaşılacağı üzere kamu emekçileri ve emeklilere Haziran ayı enflasyonu kalem oyunları ile yüzde 0’a bile düşse ilk beş ay enflasyonu yüzde 35,64 olarak hesaplandığı için maaş zamları 0,5 puan aşağı çekilerek 35,14 olarak yansıtılacaktır. Hali hazırda akıl dışı oranlarda açıklanan enflasyon oranlarıyla kamu emekçileri ve emeklilerin gasp edilen haklarından bu sefer toplu sözleşme oyunları ile ne kadar az verirsek o kadar iyi zihniyeti ile hareket edilmeye çalışılmaktadır” dedi.
“Maaşlara yüzde 65 zam yapılmalı”
İlk 5 aylık enflasyon oranına göre maaşlara en az yüzde 65 zam yapılmasının gerektiğini belirten Aydoğan, “Yeni yılın ilk aylarında 500 liraya aynı kalemlerden oluşan market sepetinin bugün en az 828 liraya dolduğunu araştırmalarımızın yanında yurttaşlarımız da çok yakından gözlemlemektedir. Ekonomi bu derece bunalımda iken ilk beş aylık enflasyon oranına göre maaşlara en az yüzde 65 oranında zam yapılması gerekmektedir. Eğitim-iş olarak eğitim emekçilerimizin ekonomik ve özlük hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı. Serhat KÖSE
YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi