30 Temmuz 2022 Cumartesi

Başkan Alayont: “Şahsımla ilgili yer alan haberlere açıklık getirmek istiyorum”

Denizli Mimarlar Odası Başkanı Serdar Alayont son zamanlarda kendisini hedef alan haberler ve paylaşımlarla ilgili yanıt verdi. Alayont, "Son günlerde sosyal medya kanallarında ve bazı basın yayın organlarında Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı olmam nedeniyle şahsımla ilgili yer alan haberlere açıklık getirmek istiyorum" dedi.

26-02-2021 10:15:10

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, kendisini hedef alan haberler ve paylaşımlarla ilgili yanıt verdi. 
Alayont açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“2003 yılından itibaren merhum mimar babam ve inşaat mühendisi kardeşim ile ile birlikte kurduğumuz proje ve inşaat yapım işleriyle uğraşan bir şirketin ortağıyım. Mimari ve statik proje üretiminin yanı sıra özel sektöre taahhüt işlerinden bulunan şirketimiz, 2006 yılından itibaren kamu ihalelerine katılarak resmi taahhüt işlerini de yapmaktadır.
Genellikle kamuya ait açık yapım ihalelerine katılan şirketimiz, birçok kamu kurumu ile özel şahıs ve firmalara ait 100’den fazla inşaat işi taahhüt etmiş ve başarıyla yapımını gerçekleştirmiştir.
Ortağı olduğum şirketin faaliyetleri ve kendimle ilgili olarak üzerinde son günlerde spekülasyon yapılan konularda durum şöyledir;
1) Merkezefendi Belediyesi ile protokol yaparak,  anahtar teslimi bir gündüz bakımevi/kreş yaptırıp bağışlamayı vaat eden iş insanı Osman Aydınlı, söz konusu kreşin proje ve yapım bedellerinin tamamını karşılayacaktır. Bu proje ve yapım işi;  bizzat Osman Aydınlı tarafından, akrabalığımız ve uzun yıllardır tüm proje ve inşaatlarını yapmakta olmamız nedeniyle doğrudan şirketimize verilmiştir. Mimari proje yapım işi, şirketimizce bir mimar meslektaşıma verilmiş ve bedeli yine şirketimizce kendisine ödenmiştir, inşaat işleri de şirketimizce yapılmaya devam etmektedir. Şirketimiz proje ve yapım bedelini (belediyeden değil) bağışçıdan alacak ve inşaatı süresi içerisinde teslim edecektir. 
2) 2020 yılı Temmuz ayında Merkezefendi Belediyesi’nin düzenlediği “Merkezefendi Belediyesi Selçukbey Pazaryeri Yapım İşi” açık ihalesine katılan şirketimiz, ihaleye konu işi yaklaşık maliyetinden %31,4 oranında iskonto yaparak, ihaleye katılan 12 firmaya ait 12 teklif arasından en ekonomik teklifi sunarak üstlenmiştir, anılan inşaatın yapımı sürmektedir. 
Meslek odası yöneticilerinin veya ortağı olduğu şirketlerin kamu ve özel kurumlarla mesleki/ticari faaliyette bulunması hukuka aykırı değildir. Hatta kamuda çalışan mühendis, mimar, doktor, avukat gibi meslek sahipleri de meslek örgütlerinin başkan ve yöneticisi olabilirler.  Oda başkanı olmam, ortağı olduğum şirketin ve ortaklarımın ticari faaliyetine engel değildir. 
Geçmişte de Mimarlar Odası Denizli Şubesi yönetim kurullarında görev yapan yöneticilerimizin ve diğer meslek odası yöneticilerinin bir kısmı görev süreleri boyunca kamuya proje ve yapım işleri taahhüt etmişlerdir.  Mimarlar Odası’nın ülke çapındaki birimlerinde görev alan yöneticilerinden bazıları, belediyeler başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalışmaktadırlar.
Ortağı olduğum şirketin üstlendiği yukarıda açıkladığım yapım işleri benim oda başkanı olarak görev bilincimi etkileyemez. Mesleğin ve kamunun çıkarlarını gözetmekle yükümlü olduğumun bilinciyle, görev süremin başından bu yana odamızın savunduğu değerler doğrultusunda hareket etmeye devam ediyorum. 
Şube başkanlığını yürütmekte olduğum son üç yıldır;  
• Odamızca açılmış olan E.M.L. Taş Atölyelerin yıkılmasına karşı davanın sürdürülüp sonuçlandırılması, 
• Dokuzkavaklar Mahallesi’nde bulunan yeşil alanın Büyükşehir Belediyesince ticaret alanına dönüştürülüp satılmasının dava açılarak iptalinin sağlanması,
• Avdan Termik Santrali girişimine karşı Avdan Platformunun oluşturulup, Odamız ev sahipliğinde ve sekretaryasında topyekûn mücadele örgütlenerek bu girişimin durdurulması, 
• Karahayıt Kırmızı Su bölgesinde bulunan kaçak yapıların yıkılmasının sağlanması, 
• Büyükşehir ve İlçe belediyelerine karşı imar rantı oluşturan 1/25.000 - 1/5000 - 1/1000 ölçekli plan değişiklikleri ile eğitim alanından ticari alana, konut alanından turizm alanına dönüştürme gibi konularda sadece 2020 yılında üç ayrı dava açılması, 
• Belediye meclislerinin kamu yararına aykırı birçok kararına karşı itirazlar, başvurular yapılması, gibi pek çok konuda itirazlar, idari başvurular, yargısal mücadeleler yapılagelmiştir. 
Denizli’de,  kamuya ayrılmış olan sosyal donatı alanlarının konut-ticaret-turizm gibi özel kullanıma konu edilmesi ve sosyal donatı dengesinin kamu aleyhine bozulmuş olmasına yönelik imar planı değişikliklerinin iptali konusunda belediyelere açmış olduğumuz idari davalar halen devam etmektedir ve ne yazık ki odamız bu konularda yalnız kalmaktadır. 
Meslek odası yöneticisi olarak ticari faaliyetimi sürdürürken, görevimi suistimal edecek davranış veya faaliyette bulunduğum hiçbir şekilde iddia edilemez. Şirketimizin ticari işlerinde kamu yararına ve yasalara aykırılık teşkil edecek bir durum olmamasına rağmen, bu konuda son günlerde belli şahıslarca hakkımda bir karalama operasyonu yürütülmektedir.
Özel yaşamıma dair bilgi ve belgelerin rızam olmadan paylaşılması ve kişilik haklarıma saldırılar ile devam eden süreçte en çok üzüldüğüm konu ise yöneticisi olduğum Mimarlar Odası’nın bu tartışmalara dâhil edilmek istenmesidir. 
Yıllar boyu büyük bir aidiyet hissettiğim ve şube başkanlığı görevini gururla yapmaya devam ettiğim Mimarlar Odasının bir ferdi olarak mesleğimizin ve toplumumuzun çıkarlarını sonuna kadar savunmaya; gerekli şartların oluşması durumunda, bana ve şirketimize daima güven veren en büyük işveren olan devletimiz ile ahlaklı ve kamu yararına uygun bir şekilde ticari faaliyetlerimi yapmaya devam edeceğim. Kamuoyuna saygı ile duyururum.” Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi