Dış ticaret durma noktasında

Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan, son dönemde sürekli hareketli olan döviz kurları üzerinden ekonomiyi değerlendirdi. Urhan, kurlardaki istikrarsızlığın fiyat oluşumuna imkan vermediği için dış ticaretin durma noktasına geldiğini açıkladı.

27-11-2021 13:37:33

Döviz kurundaki sürekli dalgalanmalar ve ani fiyat artışı-inişi her sektörü etkilemeye devam ediyor. Denizli Genç İş insanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, yazılı bir açıklama yaptı. Urhan, “Bir ekonominin sağlıklı işleyişi ve refah üretebilmesi için “kur istikrarı” temel unsurdur. Döviz kuru ekonomideki mal ve hizmet alışverişlerini mümkün kılan fiyat oluşumunun temel öğesidir. Kurlardaki istikrarsızlık ticaret esnasındaki fiyat oluşumuna imkân vermediği için üretim, iç piyasadaki alışveriş ve dış ticaret durma noktasına gelmiştir. Mali kesimdeki işlemler beklemeye geçmiştir. Reel sektör ve mali sektördeki bu aksamalar, istihdam ve yatırımları olumsuz etkileyeceği gibi, gelir dağılımında da ciddi bozulmalar yaratacaktır. 23 Kasım’da şahit olduğumuz kur istikrarsızlığının sonuçları ekonominin işleyişini durduracak nitelikte olmuştur” dedi. 
“Tabloda önümüzü           göremiyoruz”
Urhan, “Bizler iş insanları olarak bu tabloda önümüzü göremiyoruz. Ekonomi biliminin gerekliliklerine uygun piyasa yönetimi anlayışının benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin, piyasa dinamikleri dışında, geçmişte denenen ve başarısız sonuçlar alınan yöntemler ile kaybedecek zamanının olmadığını düşünüyoruz. 2001 krizi sonrası uygulanan politikaların çok başarılı olduğunu ve bunun sonucunda 2002-2013 yılları arasında ülkemiz, GSYH’sının 12 bin 500 dolara kadar çıkarak, Orta Gelir Tuzağı’nı aşma noktasına gelmiş olduğumuzu anımsarsak, yapılması gerekenler çok açıktır. Merkez Bankası başta olmak üzere kurumlarımızın bağımsızlığını yeniden tesis edecek hukuki düzenlemelerin yapılmasını, adil, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir anlayış ile direnci artırılmış, öngörülebilir bir ekonomi politikasının hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi talep ediyoruz. Ülkemizin üretim ekonomisi temelli krizden çıkış yolculuğunda demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletini güçlendirmesi, güçler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmalarını yerli yerine oturtması, yargının tam bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü tesis etmesi yani demokratik reformlar ile güven ve istikrarın yeniden sağlanacağını düşünüyoruz. Ülkemizin ekonomik ve demokratik reformlar ile yazacağı yeni hikâyede çözümün bir parçası olmaya hazırız. Memleketine ve topluma güvenen iş insanları olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Ali YIĞNAK

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi