4 Ağustos 2022 Perşembe

Hayvan hakları yasaya girsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM’de hayvanların haklarının korunması ile hayvanlara eziyet ve kötü muamelenin önlenmesi için oluşturulan Araştırma Komisyonu’na seçildi. Komisyonun ilk toplantısında konuşan Karaca, “Siyaset üstü bir anlayışla hayvan dostlarımızın haklarını yasal statüye kavuşturmalıyız” dedi. 

11-05-2019 12:54:32

“Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Divanın oluşturulduğu ilk toplantıda Komisyon, üç aylık bir çalışma takvimi belirledi. 12 milletvekilinden oluşan Komisyon’un bu süre zarfında yapacağı çalışmanın sonuçlarının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklere de kaynaklık etmesi bekleniyor.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, toplum vicdanında derin yaralar açan hayvana şiddet vakalarının önlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısında konuştu. Karaca,  üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen 24 Haziran seçimleri öncesi verilen sözlerin tutulması için atılan ilk somut adım niteliğindeki Komisyon’un önemine vurgu yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca’nın ilk talebi de hayvanların mal değil, can olduğu anlayışının kabulü anlamına gelecek “hayvan hakları” tanımının yasaya girmesi oldu.

Mevcut kanununun hayvanları bir mal gibi gören bir anlayışı yansıtmasını ve ona karşı işlenen suçları da Kabahatlar Kanunu’nda düzenlemesini eleştiren  Karaca,  “Bu dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanların mal değil can olduğunun kabulü ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun adının ve içeriğinin Hayvan Hakları Kanunu olarak değiştirilmesi ilk atacağımız adım olmalıdır” dedi. Karaca, nesli tehlike altındaki hayvanların avlanmasının önüne geçecek yasal düzenlemelerin de öncelikli gündemlerden biri olması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi