Müftü Mehmet Aşık, merak edilenleri açıkladı

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Kurban ibadetini yerine getirirken nerelere dikkat edilmeli? Kimler kurban keser?  Hangi hayvanlar kurban olur?  Kredi kartı ile kurbanlık alınabilir mi? Ve kurban bağışı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık anlattı.

25-08-2017 19:04:40

İslâm dininde kurban ibadeti, birçok çeşidiyle önemli bir yere sahiptir. Kurban denilince, genellikle kurban bayramında ibadet niyetiyle kesilen kurban akla gelir. Kurban kesilirken nerelere dikkat edilmeli ve kurban bağışı ile ilgili bilmeniz gerekenleri İl Müftüsü Mehmet Aşık açıkladı.

KİMLER KURBAN KESMELİ?

Kurban’ın hali vakti, gücü yetenlerin kesmesi vacip olan bir dini vecibe olduğunu hatırlatan Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık, “Kurban kesmeye gücü yetmeyenlerin kurban kemesi gerekmez. Kurban kesecek kişinin borcu olmayacak ve ailefertlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nafakası olacak. Yoksaailefertlerinin nafakasından keserek kurban kesmek doğru anlayış değildir. Ailefertlerinin günlük tabi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar birikimiolacak. Bunun dışında o günün şartlarında kurban kesecek parası varsa kurban kesebilir” dedi.

KREDİ KARTI İLE KURBANLIK ALINIR KI?

Kurban kesimi ile ilgili en sık kredi kartı ile kurban olur mu? Soruyla karşılaştıklarını belirten İl Müftüsü Aşık,  “ Faizebulaşmamak şartıyla olabilir. O an için elinde nakdi yoktur, bir ay sonra, iki ay sonra eline para geçecektir maddi yönden rahatlayacaktır. Böyle durumlarda borç ile kurbanlık alınabileceği gibi kredi kartı ile de kurbanlık alınabilir. Ancak, borcunu zamanında ödemek, faize düşmemek şartıyla.  Hesabında para yoksa o faize bulaşır ve faizle ibadet bir arada olmaz. Günaha girer ona dikkat etmesi gerekir” uyarısında bulundu.

“KAPAK ATMA” HİLELERİNE DİKKAT!

Sığır manda cinsi büyük baş hayvanların iki yaşını doldurup üç yaşından mutlaka gün almış olanlar, küçükbaş hayvanlarda ise bir yaşını doldurmuş 2 yaşından gün almış olanların kurban edilebileceğini söyleyen Müftü Aşik, halk arasında “kapak atma” olarak bilinen hilelerin dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kurbanlık alırken mutlaka kulak küpelerinin dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Aşık, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bütün hayvanları kontrol ederek küpelenmektedir. Bu küpelerde hayvanların doğum tarihi de vardır. Kurbanlık alırken denetimler yerler tercih edilmeli. Bazı besiciler hayvanının yaşını büyük göstermek için dişlerini söküyor, buna dikkat edilmeli. Ayrıca Denizli’de fazla kesilmese de kurbanlık develerin ise 5 yaşını doldurması gerekiyor” dedi.

TEK- ÇİFT KİŞİ AYRIMI YOK

Bunun dışında büyükbaş hayvanı 7 kişi birleşerek kurban edebileceğini söyleyen Müftü Aşık, “birleşerek kurban kesmek isteyenler arasında tek kişi çift kişi anlayışı var. Böyle bir şey yok 5 kişi de birleşebilir 6 kişide, 7 kişide. Burada önemli olan hayvanın semiz olması.  ‘Çok ortak olmak suretiyle fiyatını düşürelim’ diye bir anlayışta olmamalıdır. Zatengücü yeten keser, dağıttığımız et ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını görsün, as olanbudur. Peygamberimiz  “Kurbanlarınızın ne eti ne kanı Allah’a ulaşmaz. Sizin takvanız Allah’a ulaşır’ demiştir.  Dolayısıyla eti verdiğimiz kişinin memnun olması lazım. Küçük hayvan alalım adı kurbankesmek olsun olmaz. Allah için bir hayvanı boğazlıyorsak, bu en iyisinden olsun. Kusurlu olmamasına dikkat edelim” dedi. 

MÜFTÜ AŞIK DENİZLİLİERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Vekaleten kurban kesmenin önemini de değinen Müftü Aşık, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl vekalet yoluyla kurbanda, yurt içi 850, yurt dışı ise 600 lira olarak belirlediği açıkladı.  Yurt dışında 172 ülkede kurban kesildiğini vurgulayan Aşık, “ben 12 yıldan beri hem kendimin hem de çocuklarımın kurbanlarını yurt içi ve yurt dışına bağışlıyorum. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere 172 ülkede kurban kesimi yapılıyor. Diyanet vakfından görevli personeller tarafından yapılıyor. Kurbanlar orada kesiliyor ve poşetlenip ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Yurt dışında görev yapan arkadaşlarımızın anlattıkları ise içler açısı. Kurbandan kurbana et yiyebilen o insanların bazılarının, etleri kurutup toz haline getirdiklerini ve çocuklarına bir yıl boyunca yedirdiklerini söyleyen arkadaşlarımız var. Kurban keserken, fakir insanları unutmasınlar” diyerek Denizlililere çağrıda bulundu.

KURBANLARINIZI EHİL BİRİNİ KESTİRİN

Belediyelerin kurban kesim yerleri dışında kurban kesecek olanların da dikkat etmesi gereken konuları sıralayan Aşık, “En önemli ehil bir kasaba kestirsinler. Çünkü ehil biri kesmezse hayvana eziyet verir, yazık günahtır. Diğer bir konuda hayvanın canı çıkmadan yüzmeye geçmesinler. Sıradaçok hayvan olduğu için bazıları boğazlayıp hemen yüzmeye geçiyor. Bu bir caniliktir. Kasap, kurbanı keserken ‘bismillahiallahuekber’ demeyi unutmasınlar.  Ayrıca, kurbanın derisi ve ya eti kurban kesim ücreti olarak verilemez. Kasabın ücreti mutlaka nakit olarak ödenmeli. Kurbanın derisi sakatatı veya eti, kesim bedeli olarak verilmez” dedi.

Şengül Boz

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi