Öğrencilere rehberlik desteği

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) tercihleri devam ederken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) tercih başvuruları ise bugün başlıyor. 14 Temmuz’da başlayan TEOG tercihleri 24 Temmuz’da, ÖSYS tercihleri ise 26 Temmuz’da sona erecek.

18-07-2017 16:24:46

TEOG tercihleri devam, ÖSYS tercihleri ise bugün başlıyor. Denizli’de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce tercih danışmanlığı komisyon merkezleri kuruldu. Denizli geneli ve tüm ilçelerde bulunan merkezler hafta içi 17.00’a kadar çalışıyor. 49’u ÖSYS, 72’si ise TEOG olmak üzere toplamda 121 merkezde oluşturulan komisyonlar tercih yapacak öğrencilere bilgi ve tavsiyelerde bulunuyor. Tercih komisyonları ve tercih süreçleri hakkında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şener Bayram, “Gerek orta öğretimi geçiş için gerekse de üniversitelere geçişlerde olmak üzere ilimiz genelinde tercih danışmanlığı merkezleri oluşturulmuştur. Bu tercih danışmanlığı hizmeti toplamda 121 noktada gerçekleşmektedir. Bunlardan 72’si TEOG dediğimiz 8. sınıf öğrencilerin bir üst öğrenimine yerleşmeleri için hizmet verecek, geri kalan kısmı da orta öğretimi bitiren 12. sınıf öğrencilerin üniversite tercihlerinde danışmanlık hizmeti sunacaklar. Bu noktalardaki tüm görevli arkadaşlarımızın hepsi de rehber öğretmendir, alanlarında uzmanlardır” dedi.

“ÖNCELİKLE ÖĞRENCİNİN İSTEDİĞİ ÖNEMLİDİR”
Öğrencilerin yanlış tercih yapmasının önüne geçmek, onları doğru tercihe yönlendirmektir olduğunu vurgulayan Bayram, “Rehber öğretmenlerimiz tercihleri sıralamalara göre öğrencilerin tercihlerini nasıl yapmaları konusunda bilgilendirmede bulunuyor. Daha sonra tercih motorları vasıtasıyla da hangi okulları yazmalarının daha doğru olacağını kendirine açıklıyorlar. Tabii ki burada öncelikle öğrencinin istediği önemlidir. Özellikle ÖSYS’de öğrencinin gitmek istediği alan çok önemlidir. O alana göre tercihler belirleniyor. Çünkü yanlış tercihin sonucu öğrenciler açısından pahalıya gelebiliyor. Çünkü bu öğrencilerimizin ileride tekrar alan ve üniversite değiştirmek zorunda kaldığını görebiliyoruz. Velilerimiz mutlak surette bu tercih danışmanlığı merkezlerimize gidip öncelikle bilgilenmeleri gerekiyor” diye konuştu.

“OKULUN İSMİ BAŞARIYI TEK BAŞINA SAĞLAMAZ”
Sevil Kaynak Ortaokulu Rehber Öğretmeni Murat Özüberk, “TEOG tercihleri bu sene biraz farklı. Puanlarda değişiklikler var. İkinci sınav çok kolaydı dolaysıyla puanlar biraz yükseldi, yüzdelik dilimler değişti. Sonuçları görünce öğrenciler şok yaşıyor. Biz önce burada bu değişimi anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü geçen seneki sonuçlara göre değerlendirdikleri için bu sene de öyle olacaklarını düşünüyorlar. Biz okullarla ilgili bilgi veriyoruz. Okullardaki başarı oranları ile ilgili veriler var bizde. Bu verilerle ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Çocuğun istekleri, velisiyle geldiyse velisinin istekleri doğrultusunda beraber burada bir karar veriyoruz. Velilere özellikle şu konuda tavsiyede bulunmak istiyorum; Okulun fiziksel koşulları çok önemlidir. Veli en üstteki okula bakarak değerlendirmemeli. Okulun fiziki koşulları, sosyal imkanları, o lisede yapılmış çalışmalar çok önemlidir. Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi’ni örnek vermek istiyorum. Bu okul alt sıralarda bir okuldu ancak çok fazla sosyal etkinliklere katıldı, kendi hep geliştirdi ve puanı gittikçe artıyor” dedi.

“BAŞARIYI SADECE OKUL BELİRLEMEZ”
Öğrenci profili ile okul profilinin uyuşması gerekiyor diyen Özüberk, “Öğrencimizin profili nasıl, okulunun sosyal ve kültürel profili nasıl bunları da göz önünde bulundurmalıyız. Eğitim çok değişken bir süreç, ne yazık ki öğrencilerimiz eşit şartlarda eğitim göremiyor. Çocuğu çok uzak yerlerdeki okullarda göndermek de yanlıştır. Orada fen lisesi var diye çocuk sabah akşam kilometrelerce okula gitmek zorunda kalabiliyor veya yatılı okula göndermek de çözüm değildir. Böyle çocuklarda psikolojik ve duygusal hastalıklar başlayabiliyor. Başarıyı sadece okul belirlemez. Başarının birden fazla koşulları vardır” diye konuştu.

“MESLEK SEÇİMİNDE ÇOK HASSAS OLUNMALI”
“Bizim görevimiz öğrencilerimizin gitmek istedikleri, hayatlarında öngördükleri meslekler konusunda bilgilendirmek ve buraya nasıl ulaşabilecekleri konusunda bilgi vermektir” diye söze başlayan Cumhuriyet Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Yücel Kurumuş, “Genelde öğrencilerimiz bu çalışmaları yapmadan doğrudan doğruya velileriyle birlikte gelirler, sıralamada nereye gidebilirim gibi bir düşünce içine girerler. Bunu doğru bulmuyoruz. Öncelikle siz bir karar verin, nasıl bir meslek istiyorsunuz, nasıl bir sosyal çevrede yaşamak istiyorsunuz bunun kararını veririn; Ondan sonra gidebilir miyiz, gidemez miyiz kararını verelim. Öğrencilerimiz bu konuda çalışmış gelirlerse gidebilecekleri alanlar, bu alanda bulunan şehirler, bu şehirlerde nasıl bir yaşam düşündükleri doğrultusundan yönlendirmelerde bulunuruz” dedi.

Hiçbir zaman bir öğrenciyi herhangi bir mesleğe yönlendirmeyiz diyen Kurumuş, “Öğrencinin ilgi ve yeteneklerini bilmeden, ne istediğini bilmeden bir yere kendi öngörülerimizi ön planda tutarak yönlendirmek onun hayatına doğrudan doğruya yönlendirmektir. Bu bizim meslek ilkelerimize aykırıdır. Öğrencimiz geldiğinde sıralamasına bakıyoruz, hangi alanda tercih yapacaksa o sıralamayla hangi alanlarda tercih yapabileceğini söylüyoruz. Öğrencinin ilgisini çeken bir alan belirlenince de sıralamasına göre bu alandaki üniversiteleri belirliyoruz” diye belirtti.

Öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulunan Kurumuş, “Veli ve öğrencilere özellikle söylemek istediğimiz şu; meslek seçiminde çok ama çok hassas olsunlar. Çünkü bir ömür boyunca uğraşacakları, sürdürecekleri bir uğraş alanını belirliyorlar. Yanlış bir tercih tüm hayatı ömür boyu işkence içinde geçmesini neden olur. Dolayısıyla mutlaka ilgi ve yeteneklerine, sevecekleri alanlara yönelmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kubilay Y. Gerboğa

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi