1 Ağustos 2022 Pazartesi

Rahatsızlığına çözüm kendisi oldu

Diyaliz hastası İlyas Kamil Ata, 2015 yılında başlatılan Evde Hemodiyaliz Uygulamasından yararlanarak aldığı eğitimle iş dahil günlük yaşamında sekte vurmadan normal yaşamını sürdürüyor.

26-12-2016 16:01:30

Ata, aldığı hemodiyaliz eğitimi sayesinde hemşire gibi tansiyon ölçüyor, iğnesini yapıyor, gece evde diyalizini kendi uyguluyor. Ata, uygulama sayesinde hayatında hiç aksama olmadan yaşamanın tadını çıkardığını söyledi.

32 yaşında olan İlyas Kamil Ata, 4 yıllık diyaliz hastası. Kızılay Kan Merkezi’ne kan vermeye gittiğinde kan değerlerinin düşük olmasından kaynaklı yapılan tetkiklerde böbreğini yüzde 25 çalıştığını öğreniyor.

Diyaliz hastalığı teşhisinden sonra 3,5 yıl periton diyaliz tedavisi gören Ata’nın normal günlük yaşamı da ciddi şekilde etkileniyor. Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ndeki Ev Hemodiyalizini eğitim almaya başlayan Ata, 3 aylık eğitimden sonrasında akşamları evde kendisi bir hemşire gibi iğnesini yapıyor, tansiyonunu ölçüyor, diyaliz noktasında ne gerekiyorsa yapıyor. Bu durum sayesinde gündüz hayatında aksama olmadan işine gidiyor, normal bir yaşam sürüyor.

Diyaliz hastalığının çalışma hayatını, sosyal yaşantısını etkilemediğini söyleyen Ata, “Gündüzleri çalışıp geceleri diyalize girdiğim için hayatımı kimseye bağlı kalmadan sürdürebiliyorum. Yine sosyal yaşantımda arkadaşlarıma vakit ayırabiliyorum, sinemaya, bowlinge gidebiliyorum. Hiçbir sosyal aktiviteden geri kalmıyorum. Tatil ve seyahat esnasında da gitmiş olduğum yerlerde diyaliz merkezlerine girebiliyorum. Bu konuda sıkıntı yaşamadığımız için her türlü gezi ve sosyal faaliyetlerden de geri kalmamış oluyoruz. Ev hemodiyalizi sayesinde hayat standardımız ve yaşam kalitemiz yükseliyor. Diyaliz hastalarına daha rahat bir yaşam için ev hemodiyalizini tavsiye ediyorum” dedi.


YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi