3 Ağustos 2022 Çarşamba

YAŞAMA YOL VER DENİZLİ

Gereksiz meşgul ettiğimiz 112 acil çağrılar veya bir vakaya ulaşmaya çalışan ambulansa yol vermek yerine onun önünde ilerleyerek geciktirmenin bir insanın hayatına mal olabileceğini hiç düşündünüz mü?  İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı,  vakaya ulaşmada ilk 10 dakikanın çok önemli olduğunu, araç kullanıcıların bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini hatırlattı.

16-08-2017 10:11:23

Denizli’de hala ambulans sireni duyulduğunda nasıl davranacağını bilmeyen sürücülerin olduğunu söyleyen Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, “Trafikte ambulans siren sesi duyulduğunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi önde giden araçların sağa ve sola yanaşarak ambulansın ortadan geçmesini sağlamak. Bu iki basit hareketle bir hayatın kurtulabileceğini herkesin bilmesi gerek” diyerek araç kullanıcılarını uyardı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı,  ambulansa yol verme bilincinin hala oluşmadığını dikkat çekti. Yıllardan beri gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse il müdürlüklerinin bu konuda ciddi çalışmalar ve projeler yürüttüğünü söyleyen Dr. Arpacı, kazazedeyi ulaşmada ilk 10 dakikanın önemli olduğunu belirterek, “Bizim için hastaya ulaştığımız ilk 10 dakika çok önemli.  Çünkü ilk 10 dakikada ulaştığımız haytaların yaşama oranı, geç ulaştığımız hastaların kurtarılmaya oranından daha yüksek. Ve bizim öncelikli görevimiz hastaya, 10 dakika içerisinde ulaşmak” diyerek bir ambulansa verilen yolun hayati önem taşıdığını vurguladı.

“YOL VERMEME SORUNUNU HEP YAŞIYORUZ”
Ambulanslar vakaya ulaşmaya çalışırken rastlaştıkları en önemli sorunların başında trafik geldiğini söyleyen Dr. Arpacı, “Araç kullanan insanların trafikte nasıl hareket edeceklerini bilememeleri veya bir ambülans sireni duyduklarında doğru davranışı sergilemeyi bilmeleri bizim en çok zorlandığımız konular arasında.

 

 

YILDA 65 BİN VAKA TAŞIYORUZ
Sağlık Müdürü Arpacı, bir yılda 65 bin vaka taşıdıklarını dikkat çekerek, “65 bin vaka  taşıdığımız için kimse teşekkür etmez  ama  hastaya geç ulaştığımızda ciddi eleştiriler alırız. O nedenle 112 üzerinde hassasiyetle durulmalı, araç kullananlar biraz daha dikkatli ve doğru davranmalı” dedi.

EN SORUNLU BÖLGELER
Denizli’de bazı bölgelerdeki yol çalışmaları nedeniyle sıkıntı yaşandığını ancak çalışma olmasa da özellikle İstasyon Caddesi, Doktorlar Caddesi, Bayramyeri Bölgesi ve Hastanelerin bulunduğu kavşaklar gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde sorunlar yaşandığını belirten Dr. Arpacı, “Trafik yoğunluğu değil,  araç kullanıcılarının doğru davranışı bilmemeleri.  Sağlık Bakanlığımız ve İl Müdürlüğü olarak bizler, bu konuda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla ciddi çalışmalar yaptık” dedi.

İKİ BASİT HAREKETLE BİR HAYAT KURTARABİLİRSİNİZ
Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, “Trafikte ambulans siren sesi duyulduğunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi önde giden araçların sağa ve sola yanaşarak ambulansın ortadan geçmesini sağlamak. Bu bizim ülkemizde bu bilinmiyor. Zamanla zaman gerek Bakanlığımız, gerekse İl Müdürlüğü olarak biz yaptığımız programlarla, kamu spotlarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Bir diğer yöntem ise ambulans sireni duyulduğunda sağdaki araçlar sağda kalarak, soldakiler sağa yanaşıp yol vermeleridir.  Ülkemizde, yolların kenarındaki emniyet şeritleri yeterli olmaya biliyor. Yada bizim sürücülerimiz sık sık emniyet şeridini işgal ediyor. Emniyet şeridinin ne olduğunu bilmeyen sürücüler var. Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara’da emniyet şeritleri daha efektif kullanılabiliyor. Ama bizim ilimizde bilinç tam olarak yerleşebilmiş değil.  Siren sesi duyulduğunda sağdaki araçlar duracak hareket etmeyecek, soldakiler de sağa yanaşarak duracak sol şeridi açacak.  Ambulansın geçişini öncelik tanıyacaklar” diyerek iki basit hareketle bir canın kurtarılabileceğini vurguladı.

“AMBULANSIN ARKASINA TAKILAN ARÇLAR BİZİM İÇİN TEHLİKE”
Trafikte bazı uyanık araç kullanıcıların ambulansın peşine takılarak ilerlemeye çalışmasının ambulans içerisinde bulunanların hayatlarını tehlikeye atacak davranış olduğunu söyleyen Arpacı, “En çok trafikte karşılaştığımız sorunlar arasında özellikle araç kullanırken telefon kullanan sürçüler. Telefonla konuşurken dikkatlerini ambulans sirenine veremiyor veya duyamayabiliyor. Bunla beraber bazen ambulansa el kol hareketi ile işaret edenlerde oluyor. Özellikle yol verme konusunda sıkıntı çıkaran bilinçli olarak yanaşmayan sürücüler de var. Tabi araç kullanırken son ses müzik dinleyen sürücüler de siren sesini duymadığı için sıkıntı yaratıyor. Ayrıca, ambulansın arkasına takılan hasta yakınları veya bazı uyanık araç kullanıcıları. Ambulans şoförünün dikkatini dağıtıyor ve ambulans içindekilerin canlarını tehlikeye atıyor” dedi.

“35 OKULDA 5 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK”
Denizli’de 2016 yılında Bakanlığın “Yaşama Yol Ver” projesi kapsamında ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Dr. Arpacı, 2016 yılı içerisinde 35 okulda 5 bin öğrenciye ulaştık. Okullarda, 4-5-6. Sınıf öğrencilerine yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca, Bayramyeri ve Çınar Meydanı’nda açtığımız stantlarda vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştık. Bu çalışmalarımız 2017 yılı sonuna kadar devam edecek.  

ÇANTAMIZI ALIP YÜRÜMEK ZORUNDA KALIYORUZ
Doktor Arbin Güler,  Sağlık Personeli Hakkı Çankaya ile Şoför Zeki Göcen’den oluşan Bayramyeri 112 Ekibi, vakaya ulaşırken yaşadıkları zorlukları şöyle anlattılar:

“Bizim bölgemiz trafiğin en yoğun olduğu ve caddelerin dar olduğu bir bölge.  Bayramyeri gibi bazı bölgelerdeki vakalara sağlı sollu park edilmiş araçlar nedeniyle ulaşamıyoruz. Bir çok vakaya, ambulansı bulunduğumuz yere park edip, çantamızı alıp yürümek zorunda kalıyoruz.  Denizli’de cadde ve yollar dar olduğu için emniyet şeridi yok. Olsa da vatandaşlarda emniyet şeridi bilinci yok. Ayrıca, ters yöne giren araçlar işimizi oldukça zorlaştırıyor. Tabi bir de hasta yakınları. Ambulansın paşine takılıp gelen hasta yakınları daha fazla hızlı gitmemiz için bize sürekli işaret veriyor. Bu da dikkatimizin dağılmasına ve kazalara neden olabiliyor. Bizim sürücülerden tek bir isteğimiz var. Ambulans siren sesi duyduklarında sağa çekilip beklemeleri.”

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi